Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Blogindlæg

10.04.2019 | Reformationen i DK

Reformationen i Danmark - da Hans Tausen indledte byreformationen i Viborg i 1526

I denne film kan du høre Carsten Bach-Nielsen, lektor i kirkehistorie ved Aarhus Universitet, fortælle om den tidlige byreformation i Viborg, der blev indledt i 1526.

10.04.2019 | Samfund, Familie, Katekismer

At skabe et luthersk samfund - betydningen af Luthers Lille Katekismus og De Ti Bud i Danmark efter reformationen

I denne film fortæller Nina Javette Koefoed, ph.d. og lektor i historie ved Aarhus Universitet, om Martin Luthers (1483-1546) Lille Katekismus, der blev udgivet første gang i 1529 og oversat til dansk i 1532.

10.04.2019 | Luthers teologi, Luthers samtid

Martin Luther og reformationens nye verdensbillede

I denne film kan du tage til den tyske by Wittenberg, der kan betegnes som et af reformationens helt centrale arnesteder, med Bo Kristian Holm, lektor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet.

10.04.2019 | Luthers teologi, Luthers samtid, Religiøs praksis

Luthers opgør med afladshandlen - 95 teser, der indledte reformationen

I denne film kan du høre Bo Kristian Holm, lektor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet, fortælle om Luthers teser imod aflad samt baggrunden herfor.

10.04.2019 | Konfessionskultur, Samfund, Fattighjælp og velfærd

Reformationen i Danmark: Lovgivning og samfundsudvikling

E-bogen "Reformationen i Danmark: Lovgivning og samfundsudvikling" handler om reformationens indførelse i Danmark og de spor, reformationens centrale teologiske budskaber kom til at trække i samfundsudviklingen.

10.04.2019 | Luthers teologi, Politik, Konfessionskultur

Teologi og kultur

E-bogen "Reformationen i Danmark: Teologi og kultur" handler om de teologiske spørgsmål, der satte den lutherske reformation i gang, og om de svar, som først og fremmest Martin Luther gav, der fik betydning for kultur og samfund.

Der er kaffe i koppen. I LUMEN-centret bliver man ikke arbejdsløs. Tværtimod betyder afslutningen på reformationsjubilæet, at der nu bliver tid til de mange forskningsspørgsmål, der venter på svar.

18.01.2018 | Jubilæum, Bo Kristian Holm, Nina Javette Koefoed

Jubilæumsåret der gik: hvor gik det hen?

Jubilæumsåret er nu slut. Derfor slutter reformationsbloggen også. 144 indlæg blev det. Et hvert uge siden påske 2015. Dertil kom en god håndfuld korte undervisningsfilm og længere podcasts og adskillige forsknings- og forskningsformidlende artikler og bøger. Forskere har medvirket ved utallige foredrag, seminarer, konferencer, diskussioner og…

Antikatolsk fyrværkeri ved Christian IV’s dåb i 1577. Rudolf von Deventer 1585 (copyright: Det Kongelige Bibliotek).

31.12.2017 | Erindringskultur, Jubilæum, Kasper Lynge Tipsmark

Da Paven blev futtet af!

Fyrværkeri og antikatolsk propaganda ved festlige lejligheder. I disse dage glæder store og små drengerøve sig til at skyde det nye år ind med krudt og kugler. Også Danmarkshistoriens nok største drengerøv, Christian IV, og hans fader, Frederik II, var dedikerede tilhængere af pragtfyrværkeri ved festlige lejligheder - særligt hvis det kunne…

Og der blev lys (foto: Colourbox.com).

25.12.2017 | Luthers teologi, Sasja Emilie Mathiasen Stopa

Og der blev lys – om julelys i Luthers teologi

Julen handler om lysets kamp med mørket. I dag udkæmpes den med kalenderlys og selvlysende rensdyr. Engang blev den udkæmpet med fødselsveer og inkarnation.

Luther med Romerbrevet i hånden, efter maleri af Lucas Cranach den yngre (Foto: Wikimedia Commons).

19.12.2017 | Luthers teologi, Kasper Bro Larsen

Luthers Brev til Romerne – og Paulus’

For Luther var Paulus’ Brev til Romerne selve Bibelens kerne. Det var her Luther gjorde sin reformatoriske opdagelse. Men Luther var ikke blot en Paulus version 2.0. Han genfandt ganske vist glemte sider af apostlen, men dækkede også andre til. I dag er de sidste lige så aktuelle som de første.

Viser resultater 1 til 10 ud af 151

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste