10.04.2019 | Reformationen i DK
I denne film kan du høre Carsten Bach-Nielsen, lektor i kirkehistorie ved Aarhus Universitet, fortælle om den tidlige byreformation i Viborg, der blev indledt i 1526.
10.04.2019 | Samfund, Familie, Katekismer
I denne film fortæller Nina Javette Koefoed, ph.d. og lektor i historie ved Aarhus Universitet, om Martin Luthers (1483-1546) Lille Katekismus, der blev udgivet første gang i 1529 og oversat til dansk i 1532.
10.04.2019 | Luthers teologi, Luthers samtid
I denne film kan du tage til den tyske by Wittenberg, der kan betegnes som et af reformationens helt centrale arnesteder, med Bo Kristian Holm, lektor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet.
10.04.2019 | Luthers teologi, Luthers samtid, Religiøs praksis
I denne film kan du høre Bo Kristian Holm, lektor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet, fortælle om Luthers teser imod aflad samt baggrunden herfor.
10.04.2019 | Konfessionskultur, Samfund, Fattighjælp og velfærd
E-bogen "Reformationen i Danmark: Lovgivning og samfundsudvikling" handler om reformationens indførelse i Danmark og de spor, reformationens centrale teologiske budskaber kom til at trække i samfundsudviklingen.
10.04.2019 | Luthers teologi, Politik, Konfessionskultur
E-bogen "Reformationen i Danmark: Teologi og kultur" handler om de teologiske spørgsmål, der satte den lutherske reformation i gang, og om de svar, som først og fremmest Martin Luther gav, der fik betydning for kultur og samfund.
18.01.2018 | Jubilæum, Bo Kristian Holm, Nina Javette Koefoed
Jubilæumsåret er nu slut. Derfor slutter reformationsbloggen også. 144 indlæg blev det. Et hvert uge siden påske 2015. Dertil kom en god håndfuld korte undervisningsfilm og længere podcasts og adskillige forsknings- og forskningsformidlende artikler og bøger. Forskere har medvirket ved utallige foredrag, seminarer, konferencer, diskussioner og…
31.12.2017 | Erindringskultur, Jubilæum, Kasper Lynge Tipsmark
Fyrværkeri og antikatolsk propaganda ved festlige lejligheder. I disse dage glæder store og små drengerøve sig til at skyde det nye år ind med krudt og kugler. Også Danmarkshistoriens nok største drengerøv, Christian IV, og hans fader, Frederik II, var dedikerede tilhængere af pragtfyrværkeri ved festlige lejligheder - særligt hvis det kunne…
25.12.2017 | Luthers teologi, Sasja Emilie Mathiasen Stopa
Julen handler om lysets kamp med mørket. I dag udkæmpes den med kalenderlys og selvlysende rensdyr. Engang blev den udkæmpet med fødselsveer og inkarnation.
19.12.2017 | Luthers teologi, Kasper Bro Larsen
For Luther var Paulus’ Brev til Romerne selve Bibelens kerne. Det var her Luther gjorde sin reformatoriske opdagelse. Men Luther var ikke blot en Paulus version 2.0. Han genfandt ganske vist glemte sider af apostlen, men dækkede også andre til. I dag er de sidste lige så aktuelle som de første.