Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Blogindlæg

Luthers Katekismus-glas

15.05.2017 | Erindringskultur, Nina Javette Koefoed

Luthers Katekismus-glas og gensyn med en blå hund

Et af de vigtigste midler til udbredelsen af den rette evangeliske tro, var børnelærdom og katekismus. Man skulle kunne sin katekismus. Udenad. Men Luther havde tilsyneladende også mere underholdende måder at teste sine elevers katekismus-kundskaber på – eller det mente hans modstandere i hvert fald.

Skuespilleren Bjarne Henriksen som Luther (Foto / Montgomery. Grafisk bearbejdning / OddFischlein).

08.05.2017 | Erindringskultur, Marie Vejrup

Luther i kød og blod

Levendegørelse er en stærk tendens i dette års markering af reformationsjubilæet. Publikum skal helt tæt på personen. Man skal kunne mærke dramaet. Er Luther ramt af X-faktor-kulturen?

Howard Pyles illustration fra 1903 udgaven af The Story of King Arthur and His Knights  (Wikipedia commons).

01.05.2017 | Erindringskultur, Eva Krause Jørgensen

Kong Arthur og bonden Dennis – om Monty Python og historieskrivning

Det er let at bruge faste skemaer, når vi læser og skriver reformationshistorie. Men selvom faste skemaer kan virke pædagogiske og fremmende for forståelsen, så rummer de en fare for at forsimple eller endda fejlfortolke historien. En underholdende illustration af sådanne utilsigtede konsekvenser kan findes hos ingen ringere end Monty Python.

Kalkmaleri fra Vejlby Kirke i Aarhus. To kvinder forstyrres af djævlen i deres arbejde med at kærne smør. Smørkærning var en vigtig kvindelig arbejdsopgave og heksen blev ofte beskyldt for at forgøre det gode smør (Foto: Nationalmuseets database over kalkmalerier - klik for større billede).

25.04.2017 | Samfund, Religiøs praksis, Maria Nørby Pedersen

Overtro og Trolddom efter Reformationen

Reformationen satte den rette tro på Gud i højsædet. Enhver falsk tro og overtro blev nu et primært angreb mod Gud, som risikerede at nedkalde hans vrede over hele samfundet. Trolddom var ifølge kirken overtro og skulle derfor forfølges og udryddes.

Den frihedshungrende Nora i Henrik Ibsens Et Dukkehjem opført på Det Kgl. Teater 1879-80

17.04.2017 | Luthers teologi, Sasja Emilie Mathiasen Stopa

Hvornår er mennesket frit? Om frihed som selvbestemmelse eller selvforglemmelse hos Luther

Luthers forståelse af frihed understreger menneskets selvforglemmelse og står dermed i modsætning til nutidens opfattelse af frihed som selvbestemmelse. Samtidig beror det moderne frihedsbegreb dog på Luthers frisættelse af individet i forhold til menneskelige autoriteter.

Leonardo da Vincis "Den sidste nadver" (Foto: Wikimedia commons).

09.04.2017 | Samfund, Gorm Harste

Centralperspektivet i Den sidste nadver

Skærstorsdag markerer Jesu ”sidste nadver” med sine disciple. Nadveren er samtidig en nærværende begivenhed, der rækker langt ud over gudstjenstens rum og langt ind i organisationstænkningen og centralperspektivet.

Foto: Carsten Bach-Nielsen

02.04.2017 | Konfessionskultur, Materiel kultur, Carsten Bach-Nielsen

Reformationens nye tidsregning

Reformationen medførte store forandringer. Så store, at man mange steder så reformationen som en helt ny begyndelse. Det viser de præstetavler, som med reformationen kom ind i mange kirker.

27.03.2017 | Konfessionskultur, Familie, Katekismer

Patriarkat – et spørgsmål om oversættelse?

Hvorvidt Luther styrkede patriarkatet eller gennem moderskabets og husarbejdets status højnede kvindernes status er et tilbagevendende spørgsmål. Hustavlen, der som et supplement til den lille katekismus, forklarede de forpligtelser husholdets medlemmer havde over for hinanden, bliver bl.a. brugt som argument for mandens autoritet over hustru og…

Harald Vilstrups Troens Himmelgave fra 1937. Heri er også teksterne fra hans kantate i anledning af den danske reformationsfejring 1936.

21.03.2017 | Protestantisme, Carsten Bach-Nielsen

Harald Vilstrup – en spiritualistisk, kvietistisk, dansk lutheraner

I den nyeste salmebog er den ellers glemte Harald Vilstrup dukket op igen. Det kan skyldes en større åbenhed for mystik i nutiden. Luther brød han sig ikke meget om. Kun ham fra 1517.

Henrettelsen af Anneken Hendriks, 1571 (Jan Luyken, 1700).

15.03.2017 | Samfund, Familie, Køn

Frygt og vrede. Følelser, troldfolk og den lutherske husstand

Reformationen skærpede modsætningen mellem godt og ondt. På Christian 4.s tid førte det til frygt for Guds vrede og forfølgelse af troldfolk. Særligt vrede kvinder var farlige.

Viser resultater 41 til 50 ud af 151

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste